Oświadczenie dyrektor BWA Stanisławy Zacharko-Łagowskiej ws. materiału Radia Kielce

Szanowni Państwo!

W związku z medialną nagonką, jaką rozpętał Marcin Marszałek na antenie Polskiego Radia Kielce, wypaczając moje dobre intencje, przeinaczając moje słowa i zwyczajnie kłamiąc – Biuro Wystaw Artystycznych w Kielcach zamyka możliwość indywidualnego i w trybie sanitarnym zwiedzania naszych galerii w czasie trwania pracy biura BWA (galerie zostały od soboty zgodnie z zarządzeniem zamknięte do zwiedzania w normalnym trybie).

Mam nadzieję, że ta niemiła dla nas sytuacja zaowocuje jednak czymś pozytywnym i wywoła dyskusję na temat potrzeb kulturalnych Polaków i możliwości ich bezpiecznego zaspokajania w czasie pandemii. Ale także dyskusje na temat profesjonalizmu i rzetelności dziennikarskiego przekazu oraz profesjonalizmu i logiki w zarządzaniu kryzysem pandemicznym.

BOB_0494
Radio Kielce wyemitowało 23. 03. audycję, a na swojej stronie opublikowało „artykuł” autorstwa Marcina Marszałka, dotyczący Biura Wystaw Artystycznych w Kielcach. Oświadczam, że M. Marszałek wypacza sens zarówno mojego działania, jak i moich słów – chociaż załączony cytat z mojej wypowiedzi jest prawdziwy – acz niepełny. M. Marszałek napisał ów tendencyjny tekst z powodów, których nie rozumiem – ale na pewno nie z powodów, którymi kieruje się rzetelny i bezstronny dziennikarz.

Dlatego pozwalam sobie na sprostowanie kolejnych akapitów tekstu M. Marszałka:

– Rozporządzenie w tej sprawie nie spodobało się dyrektor BWA, Stanisławie Zacharko-Łagowskiej, więc postanowiła, że zarządzana przez nią instytucja nie będzie przestrzegać zakazu. BWA informuje na swojej stronie internetowej o możliwości indywidualnego zwiedzania prezentowanych wystaw.

Zarządzenie rzeczywiście mi się nie podoba – ale moja instytucja przestrzega zakazu. Galerie są zamknięte. Ale czynne są biura, wszyscy przychodzimy do pracy. A biura mamy w tym samym budynku co galerie. Dlatego dla indywidualnych osób stworzyłam możliwość indywidualnego zwiedzania w czasie pracy biura, czyli od 8 do 16. W rygorze sanitarnym: maseczki, dezynfekcja rąk, ściśle wyznaczony kierunek zwiedzania. Nadmieniam, że nasze galerie mają ok. 600 m2 powierzchni, zwiedzający niczego nie dotykają, wchodzą jednym wejściem, wychodzą innym. Informuję również, że w sobotę i niedzielę BWA było nieczynne, a od poniedziałku z w/w możliwości skorzystał tylko M. Marszałek – „redaktor” Radia Kielce. Zapewne z powodów służbowych.

Stanisława Zacharko-Łagowska, szefowa BWA nie ukrywa, że jej decyzja to wyraz sprzeciwu wobec obostrzeń wprowadzonych przez rząd. Lekceważąc opinie epidemiologów stwierdziła, że galerie i muzea nie stanowią zagrożenia dla odwiedzających.

Nie sprzeciwiam się obostrzeniom wprowadzonym przez rząd: wręcz przeciwnie. Upominam się wręcz o ich zaostrzenie – np. o zamknięcie kościołów, w których ludzie siedzą w grupie, w zamkniętej przestrzeni przez prawie godzinę, głośno śpiewając, mówiąc oraz dotykając ławek, których godzinę-dwie wcześniej dotykał ktoś inny. A potem idą zrobić zakupy w sklepie, w którym stykają się z innymi ludźmi i wracają do domów, gdzie stykają się z członkami swoich rodzin. O tym także mówiłam M. Marszałkowi – ale raczył pominąć tę część mojej wypowiedzi… Dlaczego????
Nie lekceważę opinii epidemiologów, bo nie istnieją opinie epidemiologów, które stwierdzają zagrożenie zarażeniem przy zwiedzaniu galerii czy ekspozycji w muzeum w rygorze sanitarnym.

– Chcę wywołać dyskusję na temat logiki wprowadzania zakazów i nakazów. A także logiki i planu zarządzania trwającą pandemią. Nie jesteśmy tylko ciałami, które trzeba nakarmić. Ludzie mają także wyższe potrzeby. Każdy rozumie, że nie pójdzie do teatru, na koncert, ale nie rozumie dlaczego nie może pójść do galerii – mówi dyrektor BWA.

Tak rzeczywiście powiedziałam – bo chcę takiej dyskusji. Chcę, by mi ktoś wytłumaczył, dlaczego obywatel jest zagrożony indywidualnie zwiedzając wystawę w pustej galerii, a nie jest, uczestnicząc w grupowej mszy w kościele, czy robiąc zakupy w pełnym ludzi markecie budowlanym???? Przypominam, że rok temu ścigano Polaków za wchodzenie do lasu, parków i na cmentarze (z jednym wyjątkiem..). Czy ten zakaz miał jakiekolwiek uzasadnienie epidemiologów???? A jeżeli miał – czemu teraz go nie wprowadzono??? A jeżeli nie miał – to czy wprowadziły go osoby kompetentne i kierujące się logiką????
Tak – chcę, by zarządzanie kryzysem pandemicznym odbywało się pod rygorem decyzji epidemiologów dbających o moje i innych bezpieczeństwo – a nie polityków i ideologów. Chcę profesjonalizmu i praworządności w zarządzaniu ograniczeniami mojej wolności i moich potrzeb. Czy ktoś z nas, obywateli, tego nie chce?????

Stanisława Zacharko-Łagowska, mimo łamania przez siebie wprowadzanych przez rząd obostrzeń, domaga się od rządu pomocy. Jak mówi, muzea i galerie powinny otrzymywać dodatkowe wsparcie, żeby móc przedstawić odbiorcom ciekawą ofertę.

Powiedziałam dokładnie tak: że jeżeli ludziom coś trzeba zabrać: a oczywistym jest, że w sytuacji pandemii konieczne jest zamknięcie teatrów, kin, filharmonii, sal koncertowych – bo tam gromadzi się wiele osób w ograniczonej przestrzeni i w przeciągu dłuższego czasu – to dla dobra ich psychiki i ich potrzeb kulturalnych, powinno się wręcz zachęcać i dofinansować galerie i muzea, by stworzyły jak najatrakcyjniejszą ofertę – bo zwiedzanie galerii i muzeów jest w rygorze sanitarnym bezpieczne.

W ubiegłym roku, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego przeznaczyło 6 mld zł na wsparcie artystów, twórców i instytucji kultury. Poza BWA, pozostałe instytucje kultury w Kielcach w całości przeniosły działalność do Internetu. Swoje eksponaty prezentują w sieci m.in. Muzeum Narodowe w Kielcach i Muzeum Historii Kielc.

Odniosę się tylko do ostatniego zdania „artykułu” M. Marszałka – i zapytam tego bardzo mądrego człowieka: jak można w całości przenieść do Internetu działalność instytucji kultury??????

I dalej:

2020 – DZIAŁALNOŚĆ INTERNETOWA BWA W KIELCACH W CZASIE PANDEMII
Działalność internetowa BWA odbywała się poprzez www.bwakielce.art.pl, media społecznościowe: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, oraz platformy Skype i Teams.
– SPOTKANIA ZE SZTUKĄ W DOMU. Tematy realizowane kolejno drogą internetową: „ Plamiaki”, „Mini Marzanny”, „Wiosenne impresje”, „Motyw wielkanocny”, „Łapacz promieni”, „Tęczowe korale”, „Papierowe smakołyki”, „Wanienne abstrakcje”, „Potworne potwory”, „Kolażowe JA” – 61 osób
– KOŁO BARW (warsztaty online na motywach z wystawy J. Pieleszka) – na Facebooku – 19 osób
– MALI ODKRYWCY – WIELKIE MOŻLIWOŚCI – wakacyjne warsztaty fotograficzne dla dzieci i młodzieży (w tym roku online) – 4 turnusy – 36 osób
– ZWIERZOBYTY – zajęcia rysunkowe, oparte na motywach wystawy A. Ciszek – tworzenie fantastycznych zwierząt – 06. 11., 12. 11., 26. 11., 27 11., 15.12. – 43 osoby
– BOMBKA INSPIROWANA SZTUKĄ – 15-16. 12 – 41 osób
– INSTALACJA – zajęcia w oparciu o wystawę Ewy Rosiek-Buszko – 04.12. – 3 osoby
– ANIMACJE – filmy animowane, oparte na obrazach ze zborów BWA – 4 animacje
– YOUTUBE – RELACJE Z WYSTAW ONLINE – (bieżących i archiwalnych – na podstawie dokumentacji) – 30 relacji
– OPROWADZANIE PO WYSTAWACH ONLINE I RELACJE NA ŻYWO – 6 filmów
– Folder (Waldemar Musik) na aplikację mobilną (Android) – 1 folder
– filmy i akcje online –( „Słowiańskie drzewko życzeń” (dla Wuhan), „Joanny d’Arc w przyłbicach”, Jarmark bożonarodzeniowy) – 3 filmy
– Kolorowanka online – dla dzieci, na podstawie obrazów ze zbiorów BWA – do pobierania ze strony www.bwakielce.art.pl
– KOLEKCJA BWA ONLINE
– LICZNE RELACJE VIDEO Z BIEŻĄCYCH WYDARZEŃ ARTYSTYCZNYCH i posty związane ze współpracującymi z BWA artystami
– SZTUKA NA WYNOS (www.bwakielce.pl) – sklep internetowy oferujący wydawnictwa BWA, dzieła sztuki i udziały w płatnych konkursach plastycznych BWA. Sfinansowany z dotacji w ramach zadania „Przestrzeń dla e-sztuki”, dofinansowanego z PO MKiDN „Kultura w sieci” .

Internet – Ilość osób:
– www.bwakielce.art.pl – 60 341 odsłon, 29 884 – liczba unikalnych użytkowników